Patent X er navnet på verdens eneste himmel- og jordklubb, og ble stiftet i 1999. Det skulle være en spennende klubb for gutter i en alder der kirken ikke har så mange tilbud om "gutteaktiviteter" (?).

Jeg fikk en idé" - er en fin setning å høre fra barn (selv om det finnes mindre gode ideer...). Klubben er en "finne-på-klubb"! Hvis det blir mer av dette pga. Patent X har vi lykkes! I Helgerud kirkehage har vi finne-på-hage for barn! I Patent X-filmen, med link under, kan du se noe spennende bruk av hagen der på sluttten. Må flest mulige kirker få finne-på-hager for barn!

Det har vært et lærerikt, hyggelig og spennende prosjekt å drive, og her finner du noe om klubben og erfaringer som er høstet.

Patent X hadde møte første mandag i måneden. Med et møte i måneden skulle den ikke fortrenge andre aktiviteter som f.eks. speideren eller musikkaktiviteter i kirken og ellers. Vi tenkte at guttene kunne ta fri fra sine aktiviteter som for noen sammenfalt den ene dagen i måneden og velge Patent X i stedet.

Dette var ikke en far/sønn-klubb selv om vi hadde flere slike i tilhørligheter i klubben. Det skulle være en klubb der gjerne vervingen av nye medlemmer ble gjort av guttene selv; f.eks. klassekamerater. Vi håpet at dette tilbudet skulle gå ut over de kirkevantes rekker, uavhengig av foreldrenes bakgrunn.

Vi delte møtet som regel inn i 3 deler: Første delen var velkommen/snakke - delen der gjerne en kort andakt i en god kommuniserende form var lagt inn. Den kunne også legges inn til slutt sammen med den faste samlingen rundt bordet; 3. delen.

I den 2. delen skulle Patent X vise barna at det går an å lage spennende leker, musikkinstrumenter, eksperimenter osv. av ting som ikke koster noe særlig og "ligger rundt i huset". Det kan være papp og papir, strikker, klyper, sugerør, ståltråd, pinner osv. Er du en voksen mann som leser dette opplevde du kanskje gleden ved å finne et fint papprør som barn. Det kunne jo brukes til sååå mye!  Det har vist seg at vår tids barn fremdeles synes slikt er veldig gøy! Vi har opplevd gyldne øyeblikk av barnas kreative konsentrasjon, der de har laget sine egne versjoner av kveldens Patent X- konstruksjon, som f.eks. denne Patent X-hatten.

I den 3. delen, avslutningsdelen, hadde vi et enkelt måltid med saft/boller, eller noe spennende;
feks. arme riddere, stekte bananer, som vi alle var med på å lage. Gikk vi ute på tur; dvs. en av våre ekspedisjoner!, ble denne delen lagt til en pause eller rast på turen.

Patent X skulle gi barna en start i kirken som skulle vise dem at det er ikke lett å si hva kristendom er; det er også og oppdage nye spennende muligheter - tenke spennende drømmende tanker om fremtiden vår -

Kristendom, het egentlig "Veien" i riktig gamle dager; fra omtrent 1950 år siden, men sluttet dessverre med å hete det! Det var et bra navn, for alle vet at en vei kan være veldig spennende!

Vi har også laget film, der barna har fått filme mest mulig selv. Her kan du se Patent X- filmen

Patent X har nå tatt en pause i Helgerud (fra 2009). Vi håper at nye ledere etterhvert kan starte opp igjen. Vi voksne har hatt jevnlige, svært hyggelige, planleggingsmøter. Dette har nærmest  blitt en egen klubb i klubben for oss voksne menn.

Vi tidligere ledere kan også komme og holde et "inspirasjonsforedrag".
Kontakt Lasse Moer: lasse.moer@sv.uio.no mob: 90 51 72 01


Bøker og linker til inspirasjon:

Vera Micaelsen: 1000 ting å gjøre sammen med barna

Her er en gutteklubb i Norsk Ukeblad 1945.I bladet kunne man lese klubbsiden

Noen lekebutikker for barn (og voksne): Vrimmel - butikken i Teknisk museum

Det Internasjonale Barnekunstmuseet - med også butikk

Du kan ordne til byggebord (i stuen eller kjøkkenet?) for papirfly som dette; Strikky, som også er testet ut i konkurranse. I flykonkurranse (på tid) kan alle sende på likt, og så er siste som lander som vinner omgangen. 3 omganger i hver aldersklasse er vel nok, med finale til slutt (?). Supert i bursdag!


Patent X for "finne-på-tanker" - inne og ute - for voksne og barn!