Om coronaviruset i en større sammenheng med Kina, Google - og vi

Lasse Moer - oppdatert 20.4.2021

"For alt er som havet, det flyter og er i berøring; rører du ved et sted, merkes det i den andre ende av verden"
Fjodor Dostojevski (1821-1881) fra "Brødrene Karamasov"


Kinas historie har et stort innslett av å være begustiget av innsiktsfulle ord fra spesielle tenkere som; Lao Tse (= "Den gamle mester") som skal ha levd omkring det 6. århundre f.Kr. og Konfutse ( 551 f.Kr. - 479), som er to sentrale i den kinesiske visdomstradisjon. Det er visst slik at en gjennomsnitts kineser kan også i vår tid sitere et stort antall ordspråk fra Konfutse, som f.eks:

Det er bedre tennes et lys enn å forbanne mørket

Lao Tse er kjent for sitt filosofisk-åndelige verk Tao Te Ching som betyr" Veien", og som kan se ut til å ha forbindelse med "Veien" som det tidlige navn på det som (i redusert utgave...) ble til "kristendom".

Han henviser også til en gammel "gullalder" i Kina der de styrende var så vise i sin ledelse at folket sa; "vi er som vi er av egen kraft".

Nå er det en ledelse i Kina som ikke ser ut til ha noen tanker for noe slikt prinsipp å styre landet etter: Det ser ut til at mannen på toppen i Kina; Xi Jinping, som kan titulere seg; president - generalsekretær for det kommunistiske parti - og leder av landets sentrale militærkommisjon, har fått for mye spillerom; både nasjonalt og internasjonalt.

Blir han hindret for en videre, for lite påaktet virksomhet, på en indirekte måte - av et virus?

Med en ekspansjon av Kinas «interesser» rundt om i verden, særlig i Europa, synes dette å være et stort underkommunisert problem, også i en stor idémessig sammenheng. Det er forøvrig interessant å se forskjell på innholdet om Xi i Wikipedia og Store norske leksikon, der jeg synes Store norske kommer langt bedre ut i en mer kritisk artikkel. Det er noe om å ikke ha et forankret forfatterskap av et leksikon, og hva det kan føre med seg.

Den tidlige historien om viruset er betegnende på de metoder Xi og partiet har brukt for sine formål (på et nettsted som ikke alltid er like lett å forholde seg til, men dette synes jeg er av viktighet utover det).

Kommunismens historie er skrevet i ufattelige mengder blod og tårer, med et menneskesyn som er et bakenforliggende tema. Xis tenkning er et resultat av valg av mennesker før han; der Karl Marx (1818-1883) og Friedrich Engels (1820-1895) var de sentrale for idégrunnlaget for utgaver av kommunismen senere.

Xi Jinping er en "Mao med penger og vestlig teknologi"! Som andre som ser ut til å ikke bry seg nok om menneskets verdi og krenkbarhet, kan han i sin posisjon som vesten har tillatt han på overtid, være den som særlig skal stå på tiltalebenken i en internasjonal granskning - sammen med partiet han kan se ut til å ha satt seg på toppen av på livstid (?).

9. mai i 2016 Professor Stein Ringen med en kronikk i Aftenposten : "Advarsel: Kina blir ideologisk - Når mektige, kinesiske ledere griper til ideologi, er det alltid farlig, og andre må passe på." - og går Xi Jinping og partiet for langt i sin "tolkning av sannheten" da de i etterid ikke ser ut til å ha gode nok forklaringer for at flyene, på "overtid", gikk smittefarlige fra Kina til bl.a. USA?

Så til årene 2018-19, der Google kommer videre inn i saken her:

Det KI-baserte (KI=kunstig intelligens) overvåkningssystem, med et stort antall kameraer for bl.a. ansiktsgjennkjenning, er ny teknolog som lederne i Kina bruker for sine formål. En egen nettsøker Google skulle utvikle til Kina, kombinert med Googles mulighet til personovervåkning i sitt operativsystem; Android i mobiler, er et fryktelig frihetsberøvende system i stor målestokk! - som Kina kan eksportere til alle verdens diktaturer - og de ser ikke ut til at det blir mindre av?

Google måtte i høringer i Senatet i USA om mulig påvirkning i siste valgkamp-periode, med metoder som Google kunne bruke i sin maktposisjon.

Et viktig videoopptak fra høringene: Professor Robert Epsteins forskning på Googles mulighet til manipulasjoner i forbindelse med valg.

Et mulig høyforræderi ved utviklingen av den spesielt tilpassede nettsøker til Kina var også en del av dette. Mere fra senathøringene: Google CEO Sundar Pichai testifies on Capitol Hill og etter: Google and Censorship through Search Engines

Her er forøvrig Alphabet som er det bakenforliggende firmaet, som har kjøpt Youtube. Sundar Pichai, ved siden av de to stifterne og eierne; Larry Page og Sergey Mikhaylovich Brin, er de tre sentrale i dette. Sundar har vokst opp som høykaste i India og det kan se ut til at han har en del "å slite med" fra dette (i sin lederstil?).

I 2019 kjøpte Google en tomt utenfor Skien som her NRK, og de fleste andre media virket heller ikke som de hadde noe kritisk blikk på det. Flere uten kritiske blikk: Aftenposten og FriFagbevegelse.

Google fjernet min hjemmeside med den gamle UiO-adressen som søkeresultat i Google på mitt navn i 4 dager da jeg begyte å skrive om dette i fjor, inntil de skjønte at det var for synlig spor etter dem.

A top social scientist and now a Google whistleblower

Et foredrag i desember 2019, av Professor Robert Epsteins forskning på Googles manipulasjoner

 

-

George Soros tok opp problemstillinger rundt Kina på Davos-møtet i 2019 (5:20), men fikk dessverre lite gehør.

En relevant dokumentarfilm fra 2019 om kunstig intelligens; iHuman, med regi og delaktighet til kunnskap; Tonje Hessen Schei. Her er også Tonje i TIFF 202;0 En samtale i Filmprat om filmen med regissøren (også om vanskelighetene med innsyn hos Google)

-

Det begynner å komme frem en del nå, om bl.a bevisste politiske manipulasjoner i hele "Big Techs" enorme muligheter, og som vanskelig lar seg spore i ettertid. Dett er vel noe for en "granskende tid" for media og alle mulige interesserte samfunnforskere !

-

Det uforutsigelige ; Coronaviruset, kan også indirekte tvinge frem en granskende tid for å stoppe et meget effektivt system for overvåkning og påvirkning i Kina, med idéer på kollisjonskurs med det som er kjempet frem av grunnleggende frihetsverdier for det å kunne utvikle seg som menneske.

En "granskende tid" trenger vi også for den store belastning vi mennesker forbruker jorden med; ved en mangelfull bevissthet om vårt ansvar for å ta vare på jordens storartede balanser i økosystemet. Her ser det også ut til at "klokken er fem på tolv"...

Coronaviruset kan, som en del av naturens mikrokosmos, være det viktige, "forstyrrende element", for en mer innsiktsfull tid - for sammenhenger som er der i Dostojevskis ord om "alt er som havet" -