Dette er en opera som har interessert meg i mange år. Premieren var 30. septemper 1791 på det nybygde, helt unike, teateret/operaen utenfor Wien, til tekstforfatteren selv; Emanuel Schikaneder.

Mozart døde 2 måneder senere; natten til 5. desember.

Andre har skrevet så mye og godt om denne operaen (bl.a. Johan W. von Goethe) så her legger jeg bare til "Why Mozart's Magic Flute is a masterpiece" og The musical secrets of Mozart's Magic Flute

Anbefaler Ingmar Bergmans (1918-2007) filmversjon fra 1975, som på plakaten, og som i mellomtiden også har kommet i flott bildekvalitet på Blu-ray med trailer her. Her er en kjent arie fra Tryllefløyten; Papagenos arie , og Nattens dronnings arie i fin innspilling på tysk, med engelsk undertekst, og den som kommer rett etter i handlingen; den storartede Sarastros andre arie.

I ettertid:
Her er også hele operaen fra Nationaltheater München i en superutgave, tro mot orginalutgaven. Still inn til auto-oversatt norsk fra russisk undertekst med "innstillinger" (og se bort fra noe tidsavhengig, mindre fordelaktig om kvinner i teksten). Ellers en flott anledning til å friske opp eventuelle tyskferdigheter, og med å høre godt etter i det tyske får man den mest nøyaktige utgave.